Hamileliğinizi öğrendiğiniz ilk itibaren bebeğinizle aranızda aranızda duygusal bir bağ olduğunu ve bunu bütünüyle hissettiğinizi biliyoruz. Bu bağ günlük hayatınızda bebeğinizle birlikte sizi sarmaya ve hayatınıza yansımaya başlar.
Göbek bağı hamilelik sürecinde sizi ve bebeğinizi birbirine bağlayan kan damarlarından ve bağ dokusundan oluşur. Bebeğinizle aranızdaki bu bağınızla doğumdan sonra tanışır ve ayrılırsınız. Göbek bağının küçük bir kısmı bebeğiniz de kalır. Bir süre sonra o bağda düşer.
Düşmesine kadar olan süreçte neler olur ya da ona nasıl bakmalısınız?
Bugün bu sorulara birlikte göz atalım.
Göbek bakımı yenidoğan cilt bakımınım en önemli bölümüdür. Özellikle yenidoğan da Göbek Enfeksiyonunu (omfalit) önlemektedir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’ne göre gelişmiş ülkelerde kuru bakım göbek güdüğü bakımında yeterli görülürken gelişmekte olan ülkelerde ise doğum sonrası ilk üç gün, günde bir kez antiseptik sıvılarla göbek bakımının daha uygun ve yeterli olacağını bildirmektedir.
SORU 1: Göbek bağı doğumdan kaç gün sonra düşer?
Yenidoğanın göbeği normal şartlarda 5-14. günde kuruyarak düşer.
SORU 2: Göbek bakımında neler kullanabilirim?
Göbek bakımına başlamadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. El hijyeniniz bebek bakımında en önemli rolü oynamaktadır.
Göbek bakımında yapılan çalışmalarla kuru bakım önerilse de özellikle enfeksiyonun yoğun olduğu bölgeler de antiseptik özellikli ürünler kullanılabilir. Çalışmalarda kullanılan bu ürünlerden bazıları: %70’lik alkol, povidon iyodür (batikon), %7,1’lik veya %4’lük klorheksidin, zeytin yağı ve anne sütüdür.
- Povidon iyodür (batikon) ; antibiyotik özelliğinden dolayı göbek bakımında etkili bir yöntemdir. Fakat yenidoğanda kullanımı tiroid ve iyot düzeyini artırmakta ve bu yüzden tercih edilen bir yöntem değildir.
- Klorheksidin; Povidon iyodür ve alkol gibi bakteri ve enfeksiyon sıklığını azaltabilir fakat göbeğin düşme süresini uzatabilir.
- Zeytinyağı; insan sağlığı üzerinde pek çok yaralı etkiye sahiptir. Bu etkilerinden biri ise iyi bir antimikrobik olmasıdır. Doğal bir antibakteriyeldir. Ülkemizde yaygın olarak bilinen ve kullanılan bir yöntemdir. Zeytinyağı ile yapılan çalışmada kuru bakıma göre göbeğin düşme süresini kısaltmaktadır.
- Anne sütü; enfeksiyonları engelleyen geniş bir içeriğe sahiptir. Antibiyotik özelliği vardır. Göbek bakımında 12 saatte bir uygulanır. Uygun, güvenli ve pahalı olmayan bir yöntemdir. Anne sütünün göbeğin düşme süresini kısalttığı ve güvenli bir yöntem olduğu belirlenmiştir.

SORU 3: Bebeğimin göbeği düşmeden banyo yaptırabilir miyim?
Bebeğinizi evinizin durumuna ve bebeğinizin ihtiyacına göre haftada iki gün uygun koşullarda yıkayabilirsiniz. Banyo sonrasında göbeğin ıslak kalmamasına ve göbeği güzelce kurutmaya özen gösteriniz. Bu kısımda pamuklu çubukları tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin üşümemesi için gerekli önlemleri alarak biraz açıkta bırakıp kurumasını sağlayabilirsiniz. Daha sonrasında bebek bezini göbeğin altına gelecek şekilde bağlayarak kapatabilirsiniz.
Göbek bağını bu şekilde bezin dışında bırakıp daha çabuk kuruyup, düşmesini sağlayabilirsiniz. Bez değişimi sırasında göbeğe kakanın ya da herhangi bir şeyin temas etmemesine özen gösterin. Bulaşma sırasında ise göbeği güzelce temizleyip kurutunuz. Bu sayede enfeksiyon riskini azaltmış olursunuz.
SORU 4: Göbek enfeksiyonun da neler olur?
Göbek çevresinde geçmeyen ve artan kızarıklar, kötü koku, sarımsı-yeşilimsi akıntılar ve dokunduğunuz da bebeğiniz de hassasiyet oluşuyorsa bu belirtiler enfeksiyona işarettir. Bununla birlikte bebeğinizin göbeği iki hafta olmasına rağmen düşmüyorsa doktora başvurmanız gereklidir. Bu süreçte bebeğinizin göbeğini temiz gazlı bezle kapatıp enfeksiyonun başka yerlere geçmesini önleyebilirsiniz ve bu süreçte el temizliğiniz daha fazla önem taşımaktadır.
Bebeğinizin göbeği kururken zaman zaman küçük kanamalar olabilir. Kan damarlarının birbirinden ayrılmasından dolayı bu normaldir. Bunu fark ederseniz gazlı bez ya da temiz bir bezle hafif baskılarla bunu durdurabilirsiniz. Kanama on dakikadan fazla sürüyorsa doktora başvurunuz.
Yazıma son verirken ülkemizin bazı bölgelerinde bebeğin göbek deliğinin görünüşünü göbeğe madeni para, yara bandı veya bandajlar sararak görüşünüzü değiştirmeye çalışırlar. Bu hem tahriş edici hem de işe yaramayan bir yöntemdir. Geleneksel yöntemleri hepimiz severiz ve hayatımızın bazı noktalarında sık sık uygularız. Bunlar zarar veriyorsa uygulamamak en doğru yöntemdir.
Bebeğinizle bağınız bütün ömrünüz boyunca devam eder. Hamilelikte göbek bağıyla, doğduğunda sütünüzle, büyüdüğün de ve bütün süreçlerinde ona olan sevginizle sonsuza kadar sürer.
Imbad A, Bautista RM, Senen KA, Uy Me, Mantaring JB, Bhutta ZA, (2013). Umblikal cord antiseptics dor preventing sepsis and death among newborns. Cochrane Database Syst Rev. 31(5),CDOO8635
Erenel AS, Vural G, Efe SY, Özkan S, Özgen S, Erenoğlu R, (2010).Comprassion of olive oil and dry-clean keeping methods in umblical cord care as microbiological. Matern Child Health J. 14(6),999-1004
Covas Mdel C, Alda E, Medina MS, Ventura S, Pezutti O, Parîs De Baeza A, et al, (2011).Alchol versus bath and natural drying for term newborns umblical cord care: a prospective randomized clinical TİRAL. Arch Argent Pediatr. 109(4),305-13
Lahmiti S, El Fakiri K, Aboussad A, (2009).Antiseptics in neonatology: the inheritance of the past in the daylight. Arch Pediatr. 17(1),91-6
WHO (World Health Organization) Erişim adresi: http: //www.who.int/maternal_child_adolescent/documents/postnatal-care-recommendations/en/, Erişim tarihi: 01.052018
ÇOK TEŞEKKÜR HERKESİN BİLMESİ GEREKEN GÜZEL BİR BİLGİ BAŞARILAR DİLİYORUM HARİKASINIZ
Canım arkadaşım benim, hamileliğimin can yoldaşı, maşallah sana gurur duyuyorum seninle
❤️