Başlangıcından Günümüze Covid-19 Güncesi – 41

0 1.609

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Merhaba.

Uzunca bir süredir içinde bulunduğumuz dönemin öneminden, geçtiğimiz yıl sonu günlük 900 binlere yaklaşan vaka sayıları nedeniyle özellikle bazı ülkelerde virüse doğal bağışıklık kazanmış kişi sayılarının çok arttığından ve hızlı, yaygın bir bağışıklama programı ile salgına karşı ciddi başarılar elde etme fırsatımız olduğundan, bu fırsatın birkaç ay sonra kaçabileceğinden söz ediyorum. Ama ne yazık ki bu saptamam karşılık bulmuyor. Bağışıklamanın Aralık ortasında başladığını göz önüne alırsak geçen iki ay içinde tüm dünyada uygulanan aşı miktarı 190 milyonlar dolayında. Bu dünya nüfusunun %2,4’üne karşılık geliyor. Bazı kişilere çift doz aşı uygulandığını düşünürsek bu oran daha da aşağılara iner.

Bağışıklamanın bu kadar yavaş gitmesinin nedeni üretimin kısıtlı olması. Üretimin kısıtlı olmasının da iki temel nedeni olsa gerek. Birincisi mutant virüslere etki konusundaki belirsizlik nedeniyle şirketlerin yüksek miktarlarda üretimi göze alamaması, ikincisi de aşı üretiminin ekonomik kaygılarla kendi tesislerinin dışında gerçekleşmesine izin vermemesi. Görülen o ki, tüm dünyayı kırıp geçiren bir salgında dahi ekonomi her şeyin önünde geliyor ve dünyanın Birleşmiş Milletler gibi tam da bu günler için gerekli organizasyonları bu tekelleri kıramıyor, gücü yetmiyor.

Dünya aşı piyasası şu an BiyoNTech-Pfizer, Moderna ve Astra Zeneca tarafından paylaşılmış durumda. Sputnik-V bunları izliyor. Sinopharma ve Sinovac sadece birkaç ülkeye aşı temin ediyor.

Şu an olanak olsa aşı yaptıracağını bildiren kişilerin oranı %29,8 (Fransa) ile %71,3 (Birleşik Krallık) arasında değişiyor. Ocak ortasına ait bu veriye göre birbirine komşu olan benzer iki ülkede bu kadar fark olması ilginç. Diğer ülkeler %50-60’lar arasında. Bu yaklaşım zaten başlı başına bir sorun iken, istekli olanlara da aşı bulunamıyor.

Günlük vaka sayıları küresel olarak 300-400 bin arasında değişiyor. Vakalar da ölümler de bu günlerde bir azalma eğiliminde.

Birleşik Krallık mutantı şu an dünyada en yaygın olanı gibi. Türkiye’de yapılan sekans analizlerinde de %90’ların üzerinde bulunuyor. Birleşik Krallık’ta sular bugünlerde biraz durulmuş durumda . Güney Afrika mutantı Kuzey Amerika, Avrupa ve Güney Afrika’ya komşu ülkelerde yerel olarak yayılıyor. Ancak Güney Afrika’da vaka sayıları oldukça düşük ve kontrol altında. Brezilya mutantı ise Brezilya ve Kolombiya’da yerel yayılım gösteriyor. Henüz diğer ülkelerde yayılım yok.

Salgına karşı alınan önlemler bugünlerde, genel bir ifadeyle orta düzeyde olarak değerlendirilebilir. Henüz yerlerde sürünen bağışıklama oranları, orta derecede önlemler ve azalan vaka sayıları göz önüne alındığında mutant virüslerin başlangıçta korkulduğu kadar etkili olmayacağı hissediliyor.

Bu dönemin en önemli sorunu aşı üretimi. Üretimin firmaların tekelinden kurtarılması, aşı üretme yeteneğine sahip onlarca tesisin devreye girmesi ve arz eksikliğinin giderilmesi gerekiyor. Yeni geliştirilen aşıları beklemek çok zaman kaybettirecek. Peki bunu kim yapacak. Bilmiyorum.

Sağlıkla kalın.

Doğrudan cihazınızda gerçek zamanlı güncellemeleri alın, şimdi abone olun.

Yorum Yapın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.