Bağışıklık Sisteminizi Güçlendirecek 12 Besin Önerisi adlı yazımda bağışıklığımız için tüketebileceğimiz besinleri kısaca özetlemiştim.
Şimdi daha geniş başlıklar altında bağışıklık sistemimizi güçlü tutmak için yapmanız gerekenleri sizlerle paylaşacağım.
1. Selenyum İçeren Besinler Tüketin
Selenyum bağışıklık sistemine destek olur. Bunun yanında selenyum eksikliği depresyona, karamsar düşüncelere sebep olabilir. Tüm deniz ürünleri, mantar, tam tahıllar, sarımsak, soğan, yumurta ve tavuk eti selenyumdan zengin besinlerdir. Birkaçını saymış olmakla birlikte tekrar söylemek istedim. Öğünlerinizde mutlaka bunlara yer verin.
2. B12 Değerlerinizin Düşmesine İzin Vermeyin
B12 eksikliği sizlere yorgunluk, mutsuzluk hissetmenize ve unutkanlığa yol açabilir. Hem bunların önüne geçmek hem de bağışıklığımızı ayakta tutmak için dikkat edelim. Yumurta, et, balık, süt ve yoğurt gibi besinler B12 açısından zengindir.
3. Kalsiyum Ve Proteinden Zengin Besinler Tüketin
Kalsiyum vücudunuzun su dengesini sağlar, ödemi azaltır ve bağışıklık sistemine destek olur. Protein tüketmek ise hastalık zamanında vücutta yıkımı yapıma çevirebilmek için oldukça önemlidir. Süt, yoğurt, kefir, ayran, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar protein bakımından zengindir.
4. D Vitaminine Dikkat
D vitamini bağışıklık fonksiyonu için gereklidir. Kışa girerken vücutta d vitamini eksikliği görülebilir. Bu hastalıklar bir davetiye olabiliyor. D vitaminine en iyi kaynak güneştir ancak yumurta ve süt ile de bu vitamine ulaşabiliriz.
5. Çinko Takviyesi Alın
Çinko, bağışıklık sistemi hücresinin gelişimi için gereklidir. Vücudumuzun iltihaba karşı tepkisinde de önemli rol oynar. Ayrıca birçok çalışma çinkonun bizleri solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruduğunu ortaya koymaktadır.
6. Düzenli Ve Yeterli Uyuyun
Uyku ve bağışıklık sistemi birbirine bağlıdır. Yeterince dinlenmek bağışıklığınıza destek olacaktır. Hatta hastalandığınız zamanlarda daha çok uyumanız size yardım edebilir. Yetişkinlere ortalama 7 saat yeterken küçük çocukların uyku saati 14 saate kadar uzanır.
7. Kendinizi Zorlamadan Egzersiz Yapın
Düzenli, orta düzeyde egzersiz bağışıklık hücrelerinizin düzenli olarak yenilenmesine yardımcı olabilir. Bu egzersizlere tempolu yürüyüş, koşu, bisiklet, yüzme, hafif yürüyüş gibi aktiviteler örnek verilebilir.
8. Susuz Kalmayın
Susuzluk baş ağrısına neden olabilir ve fiziksel aktivitenizi, odaklanmanızı, ruh halinizi, sindiriminizi, kalp ve böbrek fonksiyonunuzu engelleyebilir. Her gün bol miktarda su içtiğinizden emin olun.
9. Aşırı Stresten Kaçının
Gün içerisinde size iyi gelecek aktiviteler yapıp stres seviyenizi düşürmelisiniz. Bu bağışıklık sisteminizin düzgün çalışmasına destek olabilir.
Not olarak eklemek istediğim bir diğer öneri ise sigara ve alkolden kaçının. Bunlar sizlere, özellikle uzun vadede, oldukça büyük zararlar veriyor.
Saydıklarım dışında yapabileceğiniz, yiyebileceğiniz başka şeyler elbette bulabilirsiniz. Aklınızda bir şeyler oluşabilmesi ve size yol gösterebilmesi açısından bu yazıyı yazmak istedim. Aslına bakarsanız her besinden yeteri miktarda tüketebilsek bağışıklık sistemimizi ve vitamin düzeylerimizi koruyabiliriz. Özellikle içinde bulunduğumuz pandemi döneminde ve hayatımızın her anında bağışıklık sistemi bizim için çok önemlidir.
Umarım önerilerim sizler için faydalı olmuştur.
Sağlıkla kalın.
Schend. J, (2020, Nisan), Erişim linki: https://www.healthline.com/health/food-nutrition/foods-that-boost-the-immune-system#broccoli
Kubala. J. (2020, Mayıs), Erişim linki: https://www.healthline.com/nutrition/immune-boosting-supplements
Shoemaker. S. (2020, Nisan) Erişim linki: https://www.healthline.com/nutrition/how-to-boost-immune-health