Her ebeveyn bebeğinin sağlıklı olmasını ister. Hatta her toplum geleceği için sağlıklı bebekler ister. Bebeğin sağlıklı olması için de elimizde olan en iyi imkanları vermek iyi bir dönemde doğması, planlı bir gebelik olması gerekmektedir.
Dünyaya sağlıklı bebekler getirmek ve annenin fiziksel, zihinsel ve sosyal sağlığını korumak için; ekonomik durumunun nispeten uygun olduğu, bebeğe iyi bir psikolojiyle verimli şekilde bakım verebileceğiniz dönemde bebek sahibi olmak en doğru karar olacaktır. Bireylerin çocuk büyütmenin sorumluluğunu üstlenemeye hazır hissetmemesi, bebek sahibi olmayı istemesi kadar doğal bir davranıştır. Bu toplumda yargılanamaz, damgalanamaz, garipsenemez bir durum olmalıdır. Hatta çiftlere bebek bekleyip beklemediklerinin sorulması bile düşündüren bir davranış haline gelmelidir. Toplumsal baskı bu konuda en uzak köşede olmalıdır ama ülkemizde nafile.
Anne ve bebeğin sağlıklı bir şekilde hayatlarını devam ettirebilmeleri için riskli gebeliklerin önlenmesi hedeflerden biri olmalıdır. Riskli gebeliği önlemek için de hamileliğin bilinçli bir şekilde planlanması önemlidir. Bu planlama toplum sağlık merkezlerinden danışmanlık alarak, rutin kontrollerinizi yaptırdığını kadın sağlığı ve doğum hekiminize danışarak veya araştırmacı kimliğinizle doğru kaynaklardan bilgi edinerek oluşturulabilir. Planlamanın gerekli olmasının nedenlerinden bahsederken çiftlerin ekonomik yetersizliğinin olması, psikolojik hazırlığın olmaması, sağlıklı olup olmamaları, yeni bebek sahip olma durumları gibi değinilebilecek birçok konu var.
Direkt olarak anne- bebek sağlığı yönünden inceleyecek olursak riskli gebelik durumları paylaşmak istiyorum.
- Annenin 18 yaşından küçük olması,
- Annenin 35 yaşından büyük olması,
- 2 yıldan kısa aralıklarla hamilelik yaşanması,
- Çocuk sayısının 4 ve üzerinde olması oluşacak yeni gebelikler için risk etmenidir.
Riskli Durumlar Ardından Annede Yaşanabilecek Olumsuz Sonuçlar
- Kansızlık,
- Gebelik zehirlenmesi,
- Doğumun zor olması,
- Bebeğin ters pozisyonda gelmesi,
- Doğumdan sonra uzayan kanamalar,
- Rahimde parça kalması,
- İltihaplanmalar,
- Gebeliğin düşükle sonuçlanması görülebilir. İleri yıllarda idrar tutma güçlüğü yaşanabilir. Bütün bunların sonunda uygun tedavi ve bakıma rağmen annenin hayati tehlikesi oluşabilir.
Riskli Durumlar Ardından Bebekte Yaşanabilecek Olumsuz Sonuçlar
- Rahim içinde iyi beslenememe, oksijenlenememe ve gelişim geriliği yaşanması
- Bebeğin düşük doğum ağırlıklı zayıf olması
- Vaktinden erken doğum gerçekleşmesi
- Zor doğuma bağlı beyin ve organ zedelenmesi, sakatlıkların yaşanması
- Bebeğin hayati tehlike yaşaması
- Doğumdan sonra bebeğin zekâ ve beden gelişiminde problemler meydana gelmesi gibi üzücü birçok problem karşımıza çıkabilir. Bu durumların yaşanması için tek sebep plansız gebelik değildir tabi ki de ancak önlenebilir risklere karşı bilinçli olduğumuzda bu ihtimalleri azaltır geleceğe sağlıklı toplumlar yetiştiririz.
Plansız gebeliğin sonucunda ailenin mutluluğu ve sağlığı tehlikeye düşebilir.
Elde etmek istediğimiz sağlıklı toplumlar için, mutlu aileler için riskli veya istenmeyen gebeliklere karşı temkinli olmak, korunmak gerekir. Bunun için pek çok etkili korunma yöntemi vardır. Siz de buraya tıklayarak etkili aile planlaması yöntemlerini inceleyebilir, kendinize uygun bir yöntem seçebilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz olumsuz durumların yaşanma ihtimalini, uygun bir korunma yöntemi kullanarak engel olabilirsiniz.
T.C. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürlüğü, Aile Planlaması Danışmanlığı İçin Resimli Rehber